Student Portal International
Student Portal International
Türkiye  :  0090 (0) 850 455 5504
İngiltere  :  0044 (0) 203 807 4904
Anasayfa -> İngiltere -> İNGİLTERE ÖĞRENCİ VİZELERİ TÜRLERİ -> İngiltere’de Öğrenciler için Çalışma İzni

İngiltere’de Öğrenciler için Çalışma İzni

İngiltere’ye öğrenci olarak gelenler, çeşitli İngiltere öğrenci vizesi türleri ile gelirler. Bu vizelerden sadece Tier 4 uzun süreli İngiltere öğrenci vizesinde çalışma izni bulunmaktadır.

ingiltere çalışma izni

İngiltere’ye öğrenci olarak gelenler, çeşitli İngiltere öğrenci vizesi türleri ile gelirler. Bu vizelerden sadece Tier 4 uzun süreli İngiltere öğrenci vizesinde çalışma izni bulunmaktadır. Yani İngiltere’de kısa dönemli olarak eğitim alacak olanların çalışma izni bulunmamaktadır. Örneğin, İngiltere'de dil eğitimi için bulunanların çalışma izni olmaz. Uzatılmış İngiltere ziyaretçi vizesi ile 6 aydan daha uzun süreliğine İngiltere'de bulunanlar dahi dil eğitimi kapsamında İngiltere'de bulundukları için çalışma iznine tabii değillerdir. 

Bilindiği gibi İngiltere’de lisans ve lisans üstü eğitimi alacak öğrenciler eğitimleri birkaç sene sürecek olan yani uzun süreli öğrencilerdir. Dolayısıyla bu öğrenciler Tier 4 uzun süreli İngiltere öğrenci vizesi ile İngiltere’ye giriş yaparlar. Bu vize tipinde ise haftada 20 saat çalışma izni bulunmaktadır.

İngiltere'de verilen çalışma izni süresinin aşılması kesinlikle yasal değildir ve tavsiye edilmemektedir. Unutulmamalı ki İngiltere’ye öğrenci vizesi ile giden herkesin ilk amacı eğitim olmalıdır, İngiltere’de çalışma izni olmayanların (genellikle dil eğitimi öğrencilerinin) çalışması veya çalışma izni saatlerini aşmak büyük bir hata olacaktır. Nihayetinde bu tip yasal olmayan seçeneklere başvuranlar yakalandıkları zaman oldukça ağır cezalara çarptırılabilmektedirler.

İngiltere’de çalışma izni olan öğrencilerin mutlaka National Insurace Number, yani Türkiye’de bilinen açılımıyla sosyal sigorta numarası olmalıdır. Profesyonel iş yerleri çalıştıracakları öğrenciden bu numarayı mutlaka istemektedirler. Bu numaraya sahip olmanız zaten yasal olarak İngiltere’de çalışabileceğiniz anlamına gelmektedir.  Eğer National Insurance numaranızı ilk kez alıyorsanız İngiltere’ye gittiğiniz zaman National Insurance ofislerini arayıp randevu alabilirsiniz. National Insurance ofisleri İngiltere’de 8.30-17.00 arası açıktır. Randevuya giderken; pasaportunuz, oturma izniniz, doğum veya evlatlık sertifikanız, evlilik veya yasal partnerlik sertifikanız hatta ehliyetinizi de götürmeniz gerekebilir. Gov.uk’den de National Insurance number ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz; https://www.gov.uk/apply-National-insurance-number

Öğrenciler Hangi İşlerde Çalışabilirler, Ne Kadar Kazanabilirler?

İngiltere’de çalışma izni olan öğrenciler birçok işte çalışabilirler. İngiltere'de lisans ve İngiltere’de lisans üstü eğitim alan birçok öğrenci çalışarak bazı masraflarını kolayca karşılayabilmektedirler. Peki bu öğrenciler hangi işlerde çalışabilirler, ne kadar para kazanabilirler?

İngiltere’de özellikle de uluslararası öğrencileri restoranlarda, kafelerde, barlarda servis yaparken görebilirsiniz. Uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği meslek garsonluktur. Garsonluğun bu kadar tercih edilmesinin sebebi hem kolay olması hem haftalık olarak nakit maaşın alınabilmesi hem de bahşişlerle beraber oldukça iyi bir gelir elde edilebilmesidir. Ayrıca birçok ülke vatandaşlarına ait açılmış restoranlar veya kafeler genellikle kendi ülkesinden olan öğrencileri garson olarak işe almaya eğilimlidirler. Örneğin bir Türk öğrencinin Kebap restoranında garson olarak iş bulması ne kadar kolaysa, Japon bir öğrencinin Sushi restoranında garson olarak iş bulması o kadar kolaydır. Özellikle de bu durum Londra'da eğitim almaya gelen öğrenciler için fazlası ile geçerlidir. Londra’da hemen hemen her ülkeye ait bir restoran veya herhangi bir alanda işletme bulunması mümkündür. Çalışma izni ile yani yasal olarak çalışan garsonlar saatte en az 7 sterlin alabilirler. Daha az ücretle çalışanlar ise genellikle çalışma izni olmadan çalışanlardır, ki bu tercih kesinlikle tavsiye edilmez ve tehlikelidir. Yani haftada bahşişler de hesaba katılırsa 150 sterlin gibi bir para kazanılabilir, bu da İngiltere şartlarında kesinlikle azımsanacak bir para değildir.

İngiltere’de çalışacak öğrenciler tabii ki de yalnızca garsonluk gibi işler yapmak zorunda değillerdir. Yapılacak işler oldukça fazladır. Bir mağazada tezgahtarlık, çocuk bakıcılığı, sokakta takı satıcılığı vb. yapılarak da çalışabilir.  Bu işlerde kazanılacak para da hemen hemen garsonlukta kazanılan para ile aynıdır. Ofis ortamında çalışmak isteyenler ise internetten başvuru yapabilirler, uluslararası öğrencilere de fırsat veren şirketler bulunabilir. Ancak bunun için CV’nizi oldukça iyi hazırlamalı ve mülakatta sorulan tüm sorulara cevap verebilecek kadar iyi bir İngilizceye sahip olmalısınız.

Çalışmanın yanı sıra, İngiltere'de öğrencilik hayatını maddi açıdan çok daha kolay hale getirmek isteyenler İngiltere Bursları sayfasını ziyaret edebilirler. 

İngiltere’deki Öğrenciler Nasıl CV Hazırlamalılar?

İngiltere’de çalışma izni olan ve çalışmak isteyen öğrenciler CV’lerini hazırlarken dikkatli olmalılar. İngiltere de dünyanın her yerinde olduğu gibi rekabetin yoğun olduğu bir ülkedir, dolayısıyla öğrencilik hayatı boyunca iyi bir iş deneyimi elde etmek isteyenler CV’lerini en iyi şekilde hazırlamalılardır.

İngiltere’de kaliteli bir işe girmek istiyorsanız CV’nizi buna göre hazırlamalısınız. Peki bu CV nasıl hazırlanmalıdır? Öncelikle bilmelisiniz ki CV’niz maksimum 2 sayfalık eğitim ve iş tecrübenizin yazılı olduğu sayfalardır. Yazacağınız niyet mektubu (cover letter) yine çok önemlidir. Cover letter yazarken neden bu işe girmek istediğinizi ikna edici ve etkileyici bir şekilde açıklamalısınız. 1 ya da 2 paragraflık bir yazı yeterlidir. Ayrıca referanslarınız da önemlidir. Reference letter yani referans mektubunda eski iş vereninizin veya öğretmeninizin hakkınızda yazdıkları iş başvurunuzda mutlaka göz önünde bulundurulur.

CV nizi hazırlarken bilgisayar kullanmak durumundasınız. Office programları ile gayet güzel bir CV hazırlayabilirsiniz. Burada unutmayın ki Türkiye’den farklı olarak İngiltere’de iş ararken CV’nizde fotoğrafınız bulunmasa daha iyi, fotoğraflı CV’ler İngiltere’de desteklenmemektedir. Ayrıca CV’nizi olabildiğince net ve kısa tutmaya çalışın. Yani okuması zaman alan karışık bir CV yerine derli toplu bir CV her zaman daha avantajlı olacaktır. 

İngiltere’de Üniversite, Master veya Doktora Eğitimi Alan Türk Vatandaşları İçin; Ankara Antlaşması İngiltere Vizesi

Ankara Antlaşması İngiltere vizesi sadece Türk vatandaşlarının yararlanabildiği bir İngiltere vizesidir. Bu vizeye Türkiye’den de başvurulabildiği gibi İngiltere’den de başvurulabilir. Özellikle de İngiltere’de eğitim alan Türk vatandaşları bu vizeye yoğun olarak başvurmaktadırlar. Bu bir çeşit iş vizesidir ve kişiye çalışma izni veriri. 

Bilindiği gibi İngiltere’de eğitim alan çok fazla Türk vatandaşı öğrenci vardır. Bu öğrencilerden dil eğitimi için olduğu kadar üniversite eğitimi için gelenler de vardır. İngiltere’de üniversite, master ya da doktora eğitimi alan öğrencilerin yasal olarak çalışma izini bulunmaktadır ve bilindiği gibi tüm bu eğitim programları en az 1 senelik programlardır. Yani öğrencilerin çalışma izni sayesinde 1 sene veya daha fazla İngiltere’de iş tecrübesine sahip olabilirler.

İngiltere’de üniversite, master veya doktora eğitimi alan Türk vatandaşlarının çoğu aynı zamanda çeşitli işletmelerde çalışmaktadır. Günümüzde çoğu Türk vatandaşı öğrenci ise eğitimleri bittikten sonra İngiltere’de hem yaşamaya hem de çalışmaya devam etmek için Ankara Antlaşması İngiltere vizesine başvurmaktadır. Ankara Antlaşması vizesine hem serbest çalışan olarak hem de bir şirkete bağlı çalışan olarak başvurulabilir. İngiltere’de okuyan öğrenci kesimi genelde bir şirkete bağlı çalışan olarak başvurur. Çünkü bir sene boyunca İngiltere’de aynı işletmeye bağlı olarak çalışan Türk öğrenciler Ankara Antlaşması vizesine aynı işletmede çalışmaya devam etmek üzere başvurabilirler ve bu sayede bir senelik vize alabilirler. Daha sonra ise isteyenler uzatma başvurusunda da bulunabilir, uzatma başvurusunda ise verilecek olan vize üç senelik bir vizedir. Türk vatandaşları Ankara Antlaşması Vizesi ne İngiltere’den ne de Türkiye’den başvurabilirler. Ancak İngiltere’den başvuracak olanlar unutulmamalı ki başvurduğunuzda tüm vize belgelerinizle beraber pasaportunuzu da teslim etmek zorunda kalırsınız, dolayısıyla vize sonucunuz çıkana kadar pasaportunuz elinizde olmayacağınızdan İngiltere dışına çıkmanız mümkün değildir. Kendisine güvenen, kendi işyerini açmak isteyen ve yeterli sermayesi bulunan öğrenciler de serbest meslek sahibi olarak Ankara Antlaşmasına başvurabilirler. Eğer eğitimlerine devam etmek istiyorlarsa Ankara Antlaşması vizesi sahibi olarak eğitimlerine devam da edebilirler. 

İngiltere’de Staj Programları

İngiltere’deki staj programları özellikle de yurt dışında gerçek bir iş deneyiminin kapılarını uluslararası öğrencilere açmaktadır. Birçok alanda yapabileceğiniz bu stajla hem gelecek kariyeriniz hem de İngilizceniz için çok değerli bir kazanım olacaktır.

Staj programları çerçevesinde genel olarak hem İngilizcenizi geliştirecek hem İngilizce sunum yapmayı öğrenecek hem de staj yapacağınız alanla ilgili uluslararası iş deneyimi sahibi olacaksınız ki tüm bu deneyimler CV’nizi oldukça güçlendirecek.

İngiltere’de staj programları maaşlı ve maaşsız olarak iki türlü bulunmaktadır. Stajla beraber İngilizce kursu da alınabilmektedir.

İngiltere’de staj programlarına katılabilmek için en az 18 yaşında olmalı, en azından orta seviyede bir İngilizce bilgisine sahip olmalısınız. Bazı staj programları sandviç program olarak da sunulmaktadır yani hem stajınızdan önce hem de sonra belirli bir süre eğitim almanız gerekir.

İngiltere’de staj özellikle de turizm, pazarlama, insan kaynakları, dış ticaret, mühendislik, bilgi teknolojisi gibi alanlarda alınmaktadır.  Konaklama konusu ise öğrencinin sorumluluğunda bulunmaktadır.

İngiltere’de Erasmus

İngiltere’de Erasmus öğrencilerin en çok tercih ettiği eğitim programlarından biridir. Daha ayrıntılı bilgiyi ERASMUS PROGRAMI sayfasından bulabilirsiniz. 

İngiltere’de eğitim ile ilgili konularda ihtiyacınıza göre en uygun olan programı belirleyerek ve sizinle yurtdışındaki eğitim kurumları arasında aracı görev üstlenerek sorunsuz bir yurtdışı eğitim süreci yaşamanızı sağlamak amacında olan Student Portal International eğitim danışmanlarına SPI İngiltere Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Hattı aracılığı ile ulaşabilirsiniz.


"İngiltere’de Öğrenciler için Çalışma İzni" sayfası 278 defa okundu